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Housing for a Healthy California Program Article I 
National Housing Trust Fund Allocation 

2020 Notice of Funding Availability 

Updated April 24, 2020 

Question Answer 
1.) Q. Can we apply for a Capitalized A. No, COSR funds can only be requested as part

of the application for development of new projects.
It is not considered a stand-alone activity for this
NOFA.

Operating Reserve only from HHC 
Article I? 

2.) Q. If my Project is "shovel ready" can 
I submit my Application prior to the June 
25, 2020 Application due date? 

A. Yes. We would like to receive applications
prior to the application deadline. This will allow us 
to begin the process earlier and make awards 
earlier than published.  We have funds from 
HUD’s FY2018 which are available with a 
commitment deadline of Feb.1, 2021. Projects 
that can meet that commitment deadline will 
receive funds from that allocation first.  Applicants 
are asked to add a cover letter to their application 
indicating their willingness to accept these funds 
and meet the commitment deadline.  If the 
commitment deadline is missed there may be no 
other source of funds available to extend their 
commitment deadline and the award will be at 
risk. 

3.) Q. Can a previously approved 
NEPA part 58 be used for HHC? 

A. Generally speaking no, HHC is not subject to
Part 58. HHC has its own specific property
standards that must be met.  However, if other
HUD funding is combined with HHC funding, then
NEPA Part 58 is required in addition to the HHC
property standards. To be acceptable the NEPA
must have been completed within the past five (5)
years and no additional work or changes of any
kind had been performed on the site (e.g. grading,
construction, alteration, demolition, etc.). The scope
of work and project description in the NEPA is
identical to the project description and scope of
work as outlined and defined in the application.
Applicants must ensure that the HHC property
standards can be met prior to construction closing.

4.) Q. Is stacking allowed for Article I? A. No. The Department does not allow stacking of
multiple Department development funding sources
on an HHC Assisted Unit. Please refer to HHC
Guidelines Section 102(k).
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5.) Q. How is “Target Population” 
defined? 

A. Target Population is defined under Section
101(ff) of the Guidelines. “Target Population” means
a person who is Experiencing homelessness, or
chronic homeless and a High-cost health user upon
initial  eligibility, is a Medi-Cal beneficiary, or is
eligible for Medi-Cal, is eligible to receive services
under a program providing services promoting
housing stability, and is likely to improve his or her
health conditions with Supportive housing.”

6.) Q. Which Prevailing Wage do I 
use? State or Federal? 

A. Activities funded with HHC funds are not subject
to federal prevailing wage requirements. If prevailing
wages are required by another funding source, you
must comply with those requirements.

7.) Q. How do we address Tenant’s that 
become “Over-income?” 

A. Tenants whose income exceeds the maximum
income requirements may continue to reside in the
unit. However, please refer to 24 CFR Part 93.302(f)
for guidance on how to bring the unit back in
compliance.

8.) Q. Please clarify if loan principle is 
deferred in addition to the accrued 
interest 104(a)(3)? 

A. The loan principle and interest repayments are
deferred. However, if sufficient residual receipts
exist, based on the UMR Section 8314, an annual
payment in compliance with the UMR’s must be
remitted to the Department.

9.) Q. Could you clarify that an application 
cannot just be for a Grant for the COSR, 
is that correct? It must also include a 
request for a loan for acquisition or new 
construction? 

A. That is correct. See question #1 above.

10.) Q. Can we stack HCC funding on the 
same unit we are using non- competitive 
No Place Like Home funding for? 

A. No. See answer to question #4 above.

11.) Q. Is it required to Submit a 
Relocation Plan even if land is vacant? 

A. If land is vacant provide a summary with photos
and maps to document the land is vacant.  Our
legal unit will review the documentation and make
a determination of whether relocation is applicable.
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12.) Q. What is the definition of 
Supportive Housing? 

A. Supportive Housing is defined under Section
101(dd). “Supportive Housing” means housing
with no limit on length of stay, that is occupied by
the Target Population, and that is linked to onsite
or offsite services that assist the Supportive
Housing resident in retaining the housing,
improving his/her health status, and maximizes
his/her ability to live, and when possible, work in
the community.

13.) Q. Does Stacking apply to Scattered 
Site Housing? 

A. Yes, the stacking restrictions apply to all HHC
assisted units. Please refer to Section 102(g) and
(k).

14.) Q. What measure will be used to 
determine/score Quality and Quantity of 
services of proposed Supportive Service 
plan? 

A. Selection Criteria Tab of the Supplemental
Application Supportive Service Plan list measures
used to determine/score Quality and Quantity. The
services provided are appropriate for the Target
Population. Staff experience, credentials and job
duties includes appropriate skills in cultural
competency and service delivery model, tailored to
Homeless people impacted with one or more chronic
health or behavioral health conditions.    Additional
guidance on Supportive Services Plan can be found
under Section 111.

15.) Q. What costs are eligible for Article I 
Capitalized Operating Subsidy Reserves 
(COSR)? 

A. Operating Expenses that are eligible to be paid
from the COSR include: Insurance, Utilities, Real
property taxes, Maintenance, and Scheduled
payments to a reserve for replacement of major
systems. Please also refer to HHC Guidelines,
Section 108(g).

16.) Q. Clarify number of bedrooms 
involving new construction requiring 
demolition of existing residential units? 

A. Proposed projects involving new construction and
requiring the demolition of existing residential units
are eligible only if the number of bedrooms in the
new project is at least equal to the total number of
bedrooms in the demolished structures. Please refer
to Section 103(1)(b) and UMR Section 8302(a) for
restrictions on demolition.
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17.) Q. Is there per-unit Subsidy Cap? A. Yes. Page 3 of the NOFA instructs   Applicants to

consult the capital per-unit subsidy limits beginning on
page 41 of the Department's per-unit loan limits table.
http://www.hcd.ca.gov/grants-
funding/docs/2019MTSPRegularLimits.pdf This
amount changes annually and is posted on HCD’s
website.

18.) Q. What Income Limits do we use? A. Page 3 of the NOFA provides a link to the
Income Limits http://www.hcd.ca.gov/grants-
funding/income-limits/state-and-federal-income-
limits/docs/2019-NHTF-Income-Limits.pdf They are
posted on the Department’s website and are
updated annually.  Refer to Guidelines Section
105(a).

19.) Q. What documentation is required 
for HTF Provisions at Application Stage? 

A. Submit your HTF Environmental Provisions
Checklist and supporting documentation at time of
application. Please see HUD Notice CPD -16-14.

20.) Q. Is the HOME Program an 
exception to the rule of no Stacking 
for Article I? 

A. Yes, stacking is allowed with HOME funds.

21.) Q. How is Utilization of Funds to 
Off- set Request demonstrated? 

A. Applications will be scored based on the ratio of
permanent affordable development funding
attributable to Assisted Units from sources other than
NHTF to the requested NHTF loan amount. Deferred
developer fees and funds deposited in a reserve to
defray scheduled operating deficits will not be
counted in this computation. Land donations will be
counted where the value is established by a current
appraisal. For more information refer to Guidelines
Section 111 (d).
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22.) Q. How many years is the Period 
of Affordability for HHC? 

A. The federal affordability period is 30 years 
beginning after project completion, the State adds 
additional affordability years. HHC assistance 
provided as post-construction permanent loans 
shall have an initial term of 55 years or longer to 
match the period of affordability restrictions under 
the tax credit program, commencing on the date of 
recordation of the HHC loan documents, except 
projects developed on Indian Reservation or Native 
American lands, which will be for at least 50 years. 
Refer to Section 103(c). 
 

23.) Q. What Poverty Guidelines 
Limits are used if they are on Medi- 
Cal? 

A. The federal affordability period is 30 years 
beginning after project completion, the State adds 
additional affordability years. HHC assistance 
provided as post-construction permanent loans 
shall have an initial term of 55 years or longer to 
match the period of affordability restrictions under 
the tax credit program, commencing  
on the date of recordation of the HHC loan 
documents, except projects developed on Indian 
Reservation or Native American lands, which will 
be for at least 50 years. Refer to Section 103(c). 

24.) Q. Can the experience of 
management level staff be counted for 
the Developer Experience section? 

A. Yes. Collectively, among the members of the 
Project Team, all the following minimum experience 
requirements must be met: Development, 
ownership, or operation of at least two permanent 
Supportive housing projects, or at least two 
affordable rental housing projects, in the last five 
years. Experience must be documented through 
contracts with public agencies, housing owners, or 
foundations for services provided to at least 10 
households at any one time in either housing 
projects subject to agreements with public agencies 
restricting rent and occupancy, or through tenant-
based housing assistance programs. 
 

 




